Filmski festival u Kanu je najprestižniji filmski festival u svetu. Prvi put je održan 1946. godine, od tada festival se održava svakog maja. Najprestižnija nagrada festivala je Zlatna palma koja se dodeljuje za najbolji film .Festival vuče svoje korene iz kasnih tridesetih godina, kada je tadašnji ministar obrazovanja uz podršku Britanaca i Amerikanaca osnovao Internacionalni filmski festival 1947. godine, sa 16 filmova iz različitih zemalja, a od samog početka uveden je princip jednakosti, tako da žiri čini samo po jedan predstavnik iz svake zemlje.

1955. godine, osmišljena je Zlatna Palma, koja je zamenila stari “Grand Prix du Festival” koji je dodeljivan sve do te godine. 1959. godine osnovano je filmsko tržište (“Marché du Film”), koje je dalo samom festivalu komercijalni karakter i podstaklo razmenu između prodavaca i kupaca u filmskoj industriji.1995. godine je kreiran od strane Gilles-a Jacob-a “la Cinéfondation”, čiji je cilj da podrži bioskope širom sveta i da doprinese uvođenju novih scenariste u krug slavnih.
Festival je izuzetno važan za prikazivanje evropskih filmova, i ostaje nam da i dalje verujemo da je evropski film " umetnički" film.

Filmski festival u Kanu je organizovan u nekoliko delova:

Zvanična selekcija najvažniji događaj festivala.
Takmičenje 20 filmova se takmiči za Zlatnu Palmu (Palme d'Or) i oni se prikazuju u Théâtre-u Lumière-u.
Zasluge 20 filmova koji su selektovani iz različitih kultura, originalni i različiti radovi, koji se prikazuju u Salle Debussy.
Van takmičarski program ovi filmovi se prikazuju isto tako Théâtre-u Lumière-u, ali se ne takmiče za glavnu nagradu.
Specijali selekcioni odbor odabira okruženje koje je specijalno adaptirano za određen identitet.
Cinéfondation oko 15 kratkih i filmova srednje dužine iz filmskih škola iz svih krajeva sveta se prikazuju u Salle Buñuel.
Kratki filmovi 10 filmova koji se takmiče za Zlatnu Palmu za kratke filmove (“Short Film Palme d'Or”) i prikazuju se u dvoranama Buñuel i Debussy theatres.

Što se tiče ovogodišnjeg festivala, mnogi su ga nazvali festivalom žena iza kamere, ne samo zato što je predsednica žirija Jane Campion, već i zato što je u raznim programima festivala predstavljeno petnaestak ostvarenja čiji su autori rediteljke. Jane Campion je za sada jedina žena koja je osvojila Zlatnu palmu, i to dva puta za kratki film, 1982. godine i jedanaest godina kasnije za " Klavir".

Ovogodišnji festival je otvoren filmskom biografijom "Grejs od Monaka" reditelja Olivijea Dahana, koji je pratilo negodovanje plemstva Monaka, da je autor filma sebi dao preveliku umetničku slobodu prilikom obrade istorijskih momenata u ovoj priči. Grejs igra Nikol Kidman.

Udarni program činilo je jos 18 naslova, veoma značajnih svetskih autora uključujući i dve žene. Prisustvo Holivuda je ove godine vrlo diskretno. Režiseri Benet Miler i Tomi Li Džons su još uvek mnogo poznatiji kao glumci i ne spadaju u prvu režisersku ligu. Zato Kanadu zastupaju tri režisera koji spadaju u najinteresantnija imena današnjice - Dejvid Kronenberg, Atom Egojan i Ksavijer Dolan. Program dopunjavaju i filmovi iz Rusije, Argentine i Japana. Prijatno iznenađenje predstavlja i jedan film iz Afrike - „Timbuktu“ Abderahmana Sisaka iz Mauritanije.

Pored nagrađenih, najhvaljeniji od strane francuskih i britanskih filmskih kritičara je “Two Days, One Night” braće Darden, proslavljenih belgijskih autora koji su već dva puta osvajali Palmu, za filmove “Rozeta” (1999.) i “Dete” (2005.); to je “najverovatnije” bio razlog da ih nagrade mimoiđu, iako kritika posebno hvali “izuzetnu ulogu” Merion Kotijar u njihovom ostvarenju , inače u užem izboru za najbolju glumicu festivala , a pretpostavlja da bi pomenuti Stiv Kerel mogao biti nominovan za Oskara. Oskarovki Sofiji Loren u njenoj osamdesetoj godini, kao jednoj od ikona italijanskog i svjetskog filma, dodeljena je nagrada za životno delo.

Festival u Kanu, svečano je zatvoren projekcijom restaurisane verzije čuvenog vesterna Serđa Leonea “Za šaku dolara”.

Kako će se ovogodišnji Filmski festival u Kanu završiti, moglo se na neki način pretpostaviti od samog početka. Turski film ove godine proslavlja svoju 100-tu godišnjicu postojanja pa je nekako mnogima bilo logično da će ovogodišnja Zlatna palma pripasti upravo turskom filmu. I tako se na kraju zaista i dogodilo. Turski reditelj Nuri Bilge Čejlan dobitnik je Zlatne palme za film “Winter Sleep” 67. Kanskog filmskog festivala koji traje čak tri sata i petnaest minuta, ali “pošto je u pitanju majstorski film sjajnog ritma mogla sam ga gledati još satima”, izjavila je predsednica žirija Džejn Kempion na završnoj konferenciji za štampu.Srbija je na ovogodišnjem festivalu imala predstavnika u zvaničnoj selekciji, a to je bio film "Leto bez meseca" reditelja Stefana Ivančića. Film je rađen u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i producentske kuće Non-Aligned Films iz Beograda i prikazan je 21. maja u okviru programa "Cinefondation". Što se tice kritičara oni nisu bili odusevljeni ovogodišnjom selekcijom.Prema mišljenju mnogih, bio je to jedan osrednji i mlak festival u odnosu na nekoliko prethodnih godina.
 

Autor Tanasković Slobodan